lauantai 27. lokakuuta 2012

TV:n vaaliväittelyjen pitäisi olla paikallisia

Ainakin näin Puumalan näkökulmasta TV:n vaaliväittelyt jäivät kovin etäisiksi. Keskusteluteemat pyörivät sellaisissa sfääreissä, joiden perusteella ei ainakaan meillä ehdokasta valita, tuskin muuallakaan. Sitä paitsi ei noista isoista asioista edes kunnissa päätetä.

Oikeampi tapa käydä vaaliväittelyitä olisi paikalliset, televisioidut keskustelut, joissa väittelisivät paikallisten puolueryhmittymien nokkamiehet ja -naiset. Ja teemat olisivat ne, jotka juuri tässä kunnassa ovat kuumimpia ja ratkaisevat sen, kuka kenellekin äänensä antaa.

Olisi ollut huomattavasti kiinnostavampaa seurata väittelyä, josta olisi selvinnyt esimerkiksi se, miten Puumalan eri puolueryhmät kehittäisivät tätä kuntaa, miten laittaisivat kunnan talouden kuntoon, miten suhtautuvat kuntaliitoksiin ja liitoskandidaatteihin. Entä tuulimyllyt ja Lietveden rengastie?

Nykysysteemissä TV-väittelyt tehdään siitä näkökulmasta, että halutaan mitata puolueiden valtakunnallinen kannatus ja saada joku väliraportti puolueille siitä, miten kannatus makaa. Ei sillä ole mitään tekemistä paikallisdemokratian kanssa.

Paikalliset väittelyt eivät ole utopiaa, koska tekniikka ei ainakaan ole este. Suurin ongelma on se, että vetäjien pitäisi olla hyviä ammattilaisia, jotta olennaisimmat asiat saataisiin väittelyssä selville. Väittelyn pitäisi olla myös viihdyttävä ja sellaisen vetämisessä tarvitaan osaamista.

Mutta enpä usko, että tämäkään olisi mahdotonta toteuttaa. Laitetaan Etelä-Savon radion hyvät juontajat asialle ja kiertämään kunnasta toiseen seuraavien kuntavaalien alla!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti